Welkom op de site van Ons Voetbal is van Iedereen.

Voetbal brengt mensen samen. Miljoenen voetballiefhebbers met soms totaal verschillende achtergronden ontmoeten elkaar op en rond het veld. Deze verbindende rol maakt het voetbal inspirerend en extra waardevol voor de samenleving. Tegelijkertijd zien we dat waar veel mensen samenkomen helaas ook racisme en discriminatie voorkomen. Ook in het voetbal. Uitsluiting beschadigt zowel mensen als het voetbal en waar dat voor staat: samenbrengen. Het moet daarom met alle middelen worden bestreden.

In 2020 ging het programma Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI) van start. Sindsdien zijn er veel nieuwe stappen gezet en zijn bestaande maatregelen aangescherpt. De aanpak van racisme en discriminatie vraagt om een lange adem en daarom krijgt OVIVI een vervolg: OVIVI 2.

We zijn op de achtergrond druk bezig de website om te zetten naar OVIVI 2. Ben je alvast benieuwd naar de nieuwe plannen? Check hieronder het complete plan voor de aankomende jaren of bekijk alle 22 onderdelen in één overzicht.

Heb je vragen of heb je suggesties? Stuur ons een mail via onsvoetbalisvaniedereen@knvb.nl

Waarom dit inititiatief

Het
ontstaan

In februari 2020 hebben we ons aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal gelanceerd: ‘Ons voetbal is van iedereen – samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’. Met vele partijen zetten we ons in voor een concrete en landelijke aanpak voor zowel het amateur- als betaald voetbal. Met als pijlers: voorkomen, signaleren en sanctioneren.

De racistische uitingen aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, tijdens de wedstrijd FC Den Bosch – Excelsior op 17 november 2019, maakten opnieuw pijnlijk duidelijk dat racisme ook in het Nederlandse voetbal de kop blijft opsteken. Maar dat hoort geheel niet thuis in de verbindende wereld die het voetbal biedt.

Tegelijkertijd geeft het hoop dat zoveel mensen uiting gaven aan hun afschuw. Een verschrikkelijk incident waardoor de handen ineengeslagen worden. Om samen duidelijk te maken: racisme en discriminatie accepteren we niet. Niet op straat, niet op het werk, niet op school en zeker niet op ons voetbalveld. Ons voetbal is van iedereen.

De KNVB, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie hebben samen met de Rijksoverheid keihard gewerkt om tot een concrete en landelijke aanpak te komen voor zowel het amateur- als betaald voetbal. Dit meerjarige plan bevat ruim 20 onderdelen, verdeeld over drie pijlers die elkaar versterken: voorkomen, signaleren en sanctioneren. Hiermee leggen we een basis voor een effectieve aanpak in het gehele voetbal.