In juli 2020 is de commissie Mijnals voor het eerst bijeengekomen. Deze commissie is opgezet om de KNVB en de Rijksoverheid in kennis en zo nodig daad te helpen in het realiseren van haar ambities waar het gaat om racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal. Het is een van de maatregelen uit het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie: ‘Ons voetbal is van iedereen – samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’.

De commissie Mijnals hecht – net als de KNVB en Rijksoverheid – enorm aan het beginsel dat de rechten en kansen van iedereen bevorderd worden zodat we een duurzame verandering in het voetbal teweegbrengen. Ze wordt gevormd door uiteenlopende personen uit het openbaar bestuur, de media, bedrijfsleven, de wetenschap en de voetbalwereld. De samenstelling van de commissie Mijnals is als volgt:

  • Humberto Tan (tv-presentator/journalist)
  • Ruud Gullit (oud-international, oud-trainer en voetbalanalyticus bij diverse tv-stations)
  • Daphne Koster (oud-international en manager vrouwenvoetbal bij Ajax)
  • Jacinta Lieuwes (voorzitter van amateurvereniging ODIN ’59)
  • Ahmed Marcouch (burgemeester van Arnhem)
  • Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht)
  • Robert Geerlings (advocaat, zaakwaarnemer en oud-voorzitter van de Sportraad Amsterdam)
  • Jeroen Visscher (organisatieadviseur en oud-gastdocent van de opleiding Coach Betaald Voetbal)

Racisme en discriminatie buitenspel

De commissie Mijnals zal gevraagd en ongevraagd de KNVB en Rijksoverheid adviseren, komt tenminste vier keer per jaar samen, heeft frequent overleg met de programmamanager van Ons voetbal is van iedereen, Houssin Bezzai, en tevens met de directie van de KNVB. Ook zal de commissie Mijnals in contact staan met het ‘Voetbal Voor Iedereen’-netwerk van de KNVB, dat vorig jaar van start ging en bestaat uit uiteenlopende maatschappelijke organisaties.

Bij de eerste bijeenkomst is Humberto Tan gekozen als voorzitter. Tan: “Na de afschuwelijke beelden van FC Den Bosch – Excelsior werd het weer pijnlijk duidelijk dat we racisme en discriminatie in het voetbal echt buitenspel moeten zetten. Hiervoor moet ook de beschikbare kennis en draagvlak in het voetbal en in de samenleving worden benut. De vraag aan ons is om plannen en strategieën vanuit onze expertise te toetsen, onze eigen prioriteiten in te brengen en gezamenlijk met de KNVB en Rijksoverheid ambitie te tonen en realiseren.”

Humprey Mijnals

De commissie is genoemd naar Humphrey Mijnals (1930-2019), de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die in het Nederlands elftal speelde. Hij kwam driemaal uit voor Oranje. Na zijn loopbaan als speler, werd hij trainer van de Utrechtse club Faja Lobi. Mijnals kreeg in 2000 de eretitel Surinaams voetballer van de eeuw. In 2008 ontving hij de Sportpenning van de gemeente Utrecht.